06.05.2022

Zajednička formula za izračun stupnja rizika prijevoznih vozila

Europska komisija donijela je 02.05.2022. novu provedbenu uredbu o utvrđivanju pravila za primjenu Direktive 2006/22/EZ u pogledu zajedničke formule za izračun stupnja rizika prijevoznih poduzeća. Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije i u cijelosti je obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Nacionalni sustavi stupnjevanja rizika koje su države članice uvodile radi bolje kontrole nad poduzećima s visokim stupnjem rizika temelje se na različitim  metodama izračuna. Na razini EU je utvrđeno kako to otežava uspoređivanje i razmjenu informacija o  ocjenama rizika u kontekstu prekogranične provedbe te je Komisija donijela zajedničku formulu za izračun stupnja rizika  poduzeća koja uključuje sve povrede koje opisuje zajednička regulativa.

Zajednička formula uzima u obzir broj, težinu i učestalost povreda, rezultate kontrola u kojima nije otkrivena povreda, kao i to je li cestovni prijevoznik u svim svojim vozilima upotrebljavao pametni tahograf na temelju poglavlja II. Uredbe  (EU) br. 165/2014.

Nove dokumente Europske komisije možete preuzeti ovdje (DOKUMENT 1 (Formula za izračun stupnja rizika prijevoznih poduzeća), DOKUMENT 2 (Prilog zajedničke formule za izračun stupnja rizika prijevoznih poduzeća)).

Formula

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam