Promet je okosnica europske integracije i ključan je za ostvarenje slobodnog kretanja osoba, usluga i robe. Udjelom većim od 9% bruto dodane vrijednosti, kao i zbog činjenice da je više od 11 milijuna osoba diljem EU zaposleno u sektoru usluga prijevoza, promet uvelike doprinosi uspješnom gospodarstvu Uniije. Upravo zbog važnosti prometa u gospodarstvu, ali i potrebe uvođenja strogih pravila za postizanje i održavanje zdrave konkurencije te, prvenstveno, maksimalne sigurnosti svih sudionika u procesu, na razini EU definirani su prioriteti cestovnog prijevoza, a to su:

• povećanje sigurnosti na cestama i to kontrolom aktivnosti vozača,

• osiguravanje minimalnih standarda radnih uvjeta za profesionalne vozače,

• pošteno natjecanje između prijevoznih tvrtki iz EU-a.

Jedno od ponuđenih rješenja od strane EU svakako je veća upotreba tehnologije te sveobuhvatna analiza tahografskih podataka što bi državama članicama omogućilo učinkovitiji rad.

Upravo tim smjernicama vodi se i SOTAH - Sustav za središnju obradu tahografskih podataka. Ova jedinstvena baza, u čiji su rad uključeni svi sudionici obuhvaćeni hrvatskim zakonodavstvom vezanim uz sustav tahografa (radionice, poduzeća, vozači), omogućit će jednostavniju pohranu, pregled i kontrolu podataka vezanih uz tahograf i njegov rad. Sustav će omogućiti jednostavnije poslovanje radionicama i poduzećima, sveobuhvatniji pristup socijalnom zakonodavstvu mobilnih radnika i analizu svih procesa u sustavu, što će pridonijeti većoj sigurnosti na cestama i uspostavi pravedne tržišne utakmice. Radionicama će SOTAH pružiti alat za lakšu pohranu i evidentiranje obavljenih poslova po naručiteljima, te smanjiti broj nenamjernih pogrešaka. Poduzećima SOTAH omogućuje jednostavniju pohranu tahografskih podataka, pravovremenu informaciju o svakom prijenosu, odnosno potrebi za prijenosom podataka, a poduzeća će prikupljene podatke moći prema potrebama i analizirati i tako dobiti osnovu za pravovremenu reakciju na terenu što će dovesti do manjih broja kazni koja opterećuju poslovanje poduzeća. Također SOTAH će vozačima pružiti uvid u njihove tahografske podatke i to kroz dulje vremensko razdoblje.

SOTAH je platformno neovisan te mu se može pristupiti s različitih uređaja i mjesta. Pritom treba napomenuti kako u članku 3. stavku 6 Pravilnika o prijenosu podataka u središnju bazu tahografskih podataka te načinu vođenja evidencije o radnom vremenu mobilnih radnika stoji kako vozači i prijevoznici koji ih zapošljavaju, radionice za tahografe, inspektori cestovnog prometa, policijski službenici i drugi državni službenici ministarstva nadležnog za promet po posebnom ovlaštenju ministra nadležnog za promet mogu pristupiti samo onim podacima u SOTAH-u koji se odnose na njihove aktivnosti.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam